LU ”Vepar” Dužica konačno u svom lovištu.

Sisak, Letovanić-Kada jedna udruga postoji i egzitira bez lovišta gotovo 20 godina, i na kraju se uspije izboriti za lovište, onda takva vijest zaslužuje posebnu pažnju.

Ovdje se radi o LU ”Vepar” Dužica, koja je osnovana još 1997. godine kao LU ”Vepar” Lekenik, a koje je godinu nakon osnivanja ostalo bez lovišta. Udruga mijenja 2015. godine ime u LU ”Vepar” Dužica i napokon početkom 2017. godine  ,uspijeva izlicitirati lovište koje već neko vrijeme nema gopodara, III/102 Letovanički lug, površine 2744 hektara.

Manje od godine dana i već su vidljivi pomaci u lovištu. Smanjuje se kretanje noćnih posjetilaca, i sve više je na pokrajnjim cestama ljudi u lovačkim odorama koji vode brigu o lovištu.

I konačno, stiže i poziv na grupni lov na divlje svinje. Dočekuje nas predsjednik udruge Ivica Puškarić, koji je inaće vrlo uspješan kinološki natjecatelj i daje nam svježe podatke o udruzi. Ove godine nakon preuzimanja lovišta, popravaka postojećih i izgradnje novih lovnih objekata, unajmljena je na duži period devastirana , sada već prilično uređena lovačka kuća na samom zapadu lovišta u napuštenom selu Pokupski Palanjak, Udruga danas broji ukupno 38 članova, od kojih su 21 matični članovi. Tajnik udruge Saša Čačić, popisuje sve pridošle lovce, slijedi  obavezni doručak, a na upit o dijelu lovišta predviđenom za današnji lov, samo tajanstveni smješak Ivice Puškarića.

Inače, samo lovište, južne padine Vukomeričkih gorica je pokriveno brojnim vikendicama i vinogradima, tako da je prilično teško organizirati ovakav lov sa garantiranim uspjehom.

 

Jutarnje postrojavanje, pozdrav predsjenika, i lov preuzima lovnik udruge Darko Stuparić. Podjela na pogon i dva štandta, koje će svaki iz svog pravca zatvorit lovni predio, i krećemo .

U ovom dijelu Sisačko-moslavačke županije sam vrlo često, najmanje po osnovi lova, i opet otkrivam nepoznate puteve na dobro ”poznatom” području. Vožnja preko cijelog lovišta, preko Letovanskog vrha , i predio postaje vrlo poznat. Još malo i zaustavljamo se manje od stotinu metara od moje kuće, i tajanstveni smješak predsjednika udruge dobiva smisao.

Dalje je sve više manje poznato, štandt se počeo postavljati u visokoj , staroj šumi i lov počinje. Odmah se čuju i povremeni pucnjevi, psi u daljini, sa štandtova počinje potvrda dolaska divljači , i tako sa manjim intenzitetom dva sata.

Kratka šetnja do vozila, povlačenje ulova i stižu prve informacije o uspješnom i lijepom lovu.

Vožnja do lovačke kuće, i nakon 15-tak minuta divljač je već tu. Štreka govori sama za sebe, slijedi počast divljači i lijepom lovačkom danu i uručivanje grančica strijelcima. Predsjednik lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije Vlado Kireta, zahvalio se lovcima na uspješnom lovnom danu i uručio prigodne poklone.

Nastavak je uslijedio opet u lovačkoj kući, uz nekoliko ”slijedova”i živu muziku uz sve pohvale malobrojnim članovima Udruge, na izvrsnoj organizaciji prigodnog lova. (Boris Savić)

 


Ispis   E-mail