Lovkinje u LD ”Šljuka” Popovača

Popovača-Nesvakidašnji lov održan je prošli vikend u organizaciji LD ” Šljuka”Popovača. Ovo mala ali dobro organizirana udruga, organizirala je lov koji je prvenstveno bio namjenjen lovkinjama Hrvatske. Ovaj zanimljiv događaj organiziran je na inicijativu  Silvana Blažičevića ,član LD ”Šljuka”. Pored domaćih lovaca te gostiju iz županije, lovu se odazvalo preko 20 lovkinja iz cijele Hrvatske, te dvije lovkinje iz Slovenije. Jutarnje okupljanje ispred novouređene lovačke kuće, bila je i prilika za nekoliko rečenica o samoj udruzi.

Udruga je osnovana, sada već davne 1946. godine i danas broji 52 člana , koji gospodare sa nešto više od 3800 hektara lovišta III/108 Popovača, rekao nam je predsjednik udruge Danijel Cvetić. U lovno gospodarskoj osnovi imaju gotovo svu divljač ovog podneblja, a iako se radi o tipičnom gradskom lovištu, ispresjecanom sa brojnim vikend naseljima, prugom i autocestom, u lovištu je pored divlje svinje, prisutan i u začajan broj jelenske divljači.

Zadnji puta sam ovde bio prije više od 10 godina, tako da su me ugodno iznenadile promjene koje su lovci učinili sa nekadašnjom drvenom vikendicom.

 

Sada je to novi, moderan objekt, koji nadopunjavaju rasjecaona mesa, automatska streljana, te zajednički prostor za druženje kojeg se ne bi posramio niti jedan luksuzni lovački restoran

Upis lovkinja i lovaca, postrojavanje pred kućom, i nakon uvodne riječi lovnika Damira Prevendara, podjela prigodnih zaštitnih prsluka i povelja kao podsjetnika na današnji lov, odvajanje pogonića i tri grupe koje trebaju zatvoriti štandt. Uslijedila je vožnja od desetak kilometara do mjesta lova, lijepog dijela lovišta sa sječom , mladom i starom šumom.

Duži hod, usputno postavljanje štandta , posljednje informacije i već se ispred nas čuju psi. Velik broj iskusnih pogonića sa raspoloženim psima, već je na samom početku počeo davati rezultate. Učestala pucanjava nagovještavala je dobar lov.

Sam lov je potrajao dosta dugo, preko 4 sata, i moram pohvalititi sve lovkinje koje su učestvovale u ovom lovu.

Na štadntu sam bio između dvije lovkinje, i tijekom dugom lova ostao ugodno iznenađen koncetracijom i disciplinom lovkinja koja nije popuštala do samog kraja.

Bogata štreka, po završetku lova, potvrdila je sve naglašeno. Na samom kraju lova svim prisutnim sudionicima lova obratio se i gradonačelnik Popovače Josip Mišković, podjelivši pristnim lovkinja monografiju Popovače, dok se predsjednik Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije , Vlado Kireta, posebno zahvalio lovkinjama na odzivu i uspjeu, uručio prigodne poklone, uz obećanje organizacije sličnog druženja u najskorije vrijeme . (Boris Savić)

 


Ispis   E-mail