Lov i Sveta misa za blagdan Sv. Huberta u LU ”Fazan” Petrinja.

Petrinja- Dan zaštitnika lovaca,  Svetog Hubreta, svake godine u Sisačko-moslavačkoj županiji obilježava nekoliko lovačkih udruga .Ove godine je, između ostalih, obilježavanje blagdana organizirala i LU ”Fazan” Petrinja. Poziv za ovo cjelodnevno druženje, bez obzira na radni dan u tjednu, došao je dvadesetak dana ranije, tako da je sama organizacija obećavala lijep lovački dan. Počelo je okupljanjem i evidentiranjem domaćih lovaca i gostiju, te naravno čajem i kavom, kao stalnim običajem.

Preko osamdeset lovaca, odvojilo je vrijeme za obilježavanje blagdana Svetog Huberta, te iako se radilo o radnom danu, još je više potvrdilo činjenicu, da upravo ovakvih druženja i obilježavanja lovačkih blagdana nedostaje u lovačkom kalendaru.

Nakon postrojavanja lovaca, otvorenja dana i želja za uspješnim lovom od strane predsjednika udruge Mate Žitkovića, uslijedilo je formiranje kolone koja se uputila na svetu misu u Crkvu preobraženja Gospodnjeg, gdje je misu vodio vlč.

Josip Karas.

Uslijedio je odlazak u nekoliko kilometara udaljenu Kotar šumu, već dobro poznat dio lovišta, u kojem se sa velikom garancijom može i predvidjeti uspjeh lova.

Dan je od početka obećavao, te na  dogovorenom mjestu, usprkos prisutnosti šumara i tvrtki za razminiravanje, naravno na sigurnim udaljenostima, lovnik Nikola Sukalić okuplja 50-tak lovaca, dijeli ih u tri štandta i odlazak na dodjeljene lokacije počinje.

Tek što su se štadovi razvukli do kraja, pucnjevi sa početaka linija već najavljuju uspješan dan. Povremeno pucanje čuje se sa svih strana i tako gotovo dva sata.

Prvi pogonići izlaze na prosjeke, i već se čuje traktor Josipa Dolenca , provoditelja LGO, koji usput sakuplja ulov sa jednog štandta. Dok je došao do mene, traktorska prikolica je već napunjena odstrijeljenim divljim svinjama, uz zadovoljna lica lovaca u pratnji. Ubacujemo i moj odstrijel, usput sakupljamo i ostale, dolazimo do jednog od mnogih lovačkih objekta udruge, i slatki dio lova završava.

Uslijedio je gablec u prirodi, slaganje lijepe štreke, predavanje graničica lovcima koji su odstrijelili divljač, , te povratak u lovačku kuću . Radi veće količine divljači koja je naknadno dopremljivana, radni dio lova se malo odužio.

Uslijedila je prava lovačka fešta kao završtak lijepog i uspješnog lovnog dana. I što na kraju reći? Izvrsna organizacija lova, sa gotovo garantiranim uspjehom,  po čemu je ova udruga godinama među među najboljima u Županiji, uz još uvijek prisutna minska polja , zaslužuje same pohvale.(Boris Savić)

 


Ispis   E-mail