Zatvaranje sezone u LU ”Fazan” Kutina

Kutina-Gotovo dvije godine su prošle od zadnjeg lova u ovom lijepom urbanom društvu. Prilika je bila oprašatanje od ovogodišnje sezone prigonskih lovova koje bez obzira na neveliku kvotu odstrijela divljih svinja LU ”Fazan” Kutina redovno provodi.

Nedjeljno jutro, vožnja do Kutine, i dolazak pred lovački objekt u prigradskom djelu grada koji bar izvana ,u protekle dvije godine nije doživio velike promjene. Nova je uređena rasjecaonica divljači i radovi na obnovi samog objektu iznutra.

Ovaj lov je inače i susret sa prijateljskim udrugama, od kojih svakako treba izdvojiti LD ”Srna” Velika Gorica, od kojih je desetak članova prisustvovalo ovom lovu.

 

Kao i svih prijašnjih godina dočekao me predsjednik udruge Milan Petravić, uz želju za dobrom kobi ovaj put.

U lovačkoj kući nazvanoj davno ”Betlehem”, što je već druga zanimljiva priča o kojoj sam pisao prije, prilična gužva. Lovnik udruge Ivica Gršić popisuje goste i domaće lovce i svi pomalo čekamo da se raziđe magla koja uvijek predstavlja određeni faktor opasnosti u ovakvim lovovima. U međuvremenu doručak i podsjećanje na sve zajedničke lovove ove i prošlih sezona. Brojka staje na 50-tak lovaca, taman da se , po riječima domaćina održi kvalitetan lov.

Inače udruga se ove godine obogatila za 15 novih, mahom mladih članova i to je sada konačna brojka od 75 članova na 7500 hektara lovišta, idealan omjer.

Postrojavanje, i najava konačne lokacije današnjeg lova. Radi se o lokalitetu Zbjegovača na samom istoku lovišta. Duža vožnja i kako je to ovdje slučaj, prolazimo kroz vikend naselja , između kojih se zatvara štant u vegetacijom i šumom bogatim jarcima.

Ne očekujem previše, možda jedno krdo divljih svinja koje će se izvlačiti između dvoje, troje lovaca. Lov je počeo odmah nakon zatvaranja štanta, povremeno glasanje pasa i poneki pucanj i uskoro nekoliko divljih svinja po sredini jarka u ne baš paničnom bijegu i prilika je tu. Realizacija i nakon nekoliko minuta i sve se ponavlja nešto dalje.

Lov brzo završava, dečki za pomoć prilikom izvlačenja iz jarka su odmah tu, prijevoz odstrijela, i ovaj dio lova je brzo gotov.

Odmah se slaže šterka, Milan Petravić se zahvaljuje svima na disciplini u lova, a Ivica Gršić uručuje graničice sretnim strijelcima i za ovu sezonu, prigonski lov na divlje svinje je završen.

Moslavačko gostoprimstvo se seli za trpezu i tu završava i neslužbeni dio. Sve za dana i bez prevelikog napora, pravi lov za završetak sezone.

Boris Savić

FOTOGALERIJA


Ispis   E-mail