Vlado Kireta i dalje predsjednik LS SMŽ

Sisak- Na izborno-izvještajnoj Skupštini Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije održanoj 19.03. 2022. godine , Vlado Kireta , dosadašnji predsjednik ušao je  jednoglasno po peti put u mandat predsjednika lovaca Sisačko-moslavačke županije.

Puna dvorana Rajskih dvora u Selima kraj Siska, potvrdila je izuzetan interes predstavnika lovaca i lovačkih udruga za ovaj događaj.

Sve se događalo po ustaljenom redu. Nakon pozdravne riječi gostiju, Darijana Vlahova izaslanika župana Sisačko-moslavačke županije, inače pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije, razvojne projekte i fondove EU, te Ljubomira Grgeca dopredsjednika HLS-a, koji je zajedno sa tajnikom Ivicom Budorom predstavljao Hrvatski lovački savez, uslijedio je izbor radnog predsjedništva, potvrđivanje kvoruma te izbor ostalih tijela nužnih za odvijanje ove sjednice.

Većina materijala je dostavljena u pisanom obliku prije same Skupštine, ali o radu u prošloj godini izvjestio je  predsjednik Vlado Kireta.

”Početkom prethodne godine, nakon katastrofalnog potresa kojim je pogođen  veći dio naše Županije naše nastojanje zajedno sa HLS koji je otvorio zaseban račun za prikupljanje donacija, bio je pomoć članicama kojima su uništene i oštećene  lovačke kuće, kao i Savezu čiji dotadašnji prostor više nije bio za korištenje. Zahvaljujući  lovcima širom naše lijepe Hrvatske prikupljena je pozamašna svota donacija i izvršena raspodjela uzimajući u obzir razmjer oštećenja.

Temeljem dodijeljene donacije HLS za Savez je kupljena kuća u Sisku, u Lađarskoj ulici, površine 230 kvadrata,  u kojem  će se nakon uređenja koje nam slijedi ove godine, moći održavati sva događanja vezana uz aktivnosti Saveza (osposobljavanja, sjednice, sastanci…itd). Tako će Savez napokon biti  smješten u vlastitom prostoru, a to je i bilo naše obećanje na prošlogodišnjoj Skupštini”, rekao je Vlado Kireta.

Ostale planirane aktivnosti  Saveza odrađene su, pa je tako Povjerenstvo za izobrazbu organiziralo ispit za osposobljavanje lovaca za prvi pregled odstrijeljene divljači kao i tečaj obnove znanja za prvi pregled divljači, te  osposobljavanje za lovce i lovočuvare. Održane su i sve planirane kinološke i aktivnosti streljačke sekcije.

Poznato Vam je da mi lovci  više nemamo  financijski izdatak za policu osiguranja za štetu koju divljač počini u prometu, te da je tu obvezu preuzela Republika Hrvatska, no na ovlaštenicima ostaje podmirivanje šteta koju divljač učini na poljoprivrednim usjevima. Nažalost nije došlo do realizacije ugovaranja zajedničke police i za taj vid osiguranja.

Ministarstvo poljoprivrede  raspisivanjem Natječaja za sufinanciranje premije police osiguranja za štetu od divljači na poljoprivrednim usjevima u 2022. pokušava ublažiti  teret koje snose lovoovlaštenici za štetu na usjevima.

Pokazatelji o tome kolika će to pomoć biti za nas lovce i kakvi će izračuni premija biti i pod kakvim uvjetima i da li će osiguravajuća društva ugovarati police za štetu od divljači na usjevima, tek će biti vidljivi kroz određeno vrijeme.

Iskreno nisam zadovoljan, nadao sam se ugovaranju police na sličan način kao i za promet. To nam je još uvijek problem i nepovoljno je za nas lovce, nastavio je Kireta..

Uz nepovoljne vijesti ima i jedna dobra koju moram naglasiti, a to je cijena lovačkog ispita za polaznike upisane u školi HLS-a, a koja od ove godine iznosi 500,00 kn što je pet puta manja cijena od dosadašnje. Cilj ove mjere je pomlađivanje članstva u našim udrugama koje je neophodno  za  odrađivanje našeg iskonskog  postojanja, a to je briga o divljači, zaštita  divljači i unapređivanje i razvoj stanja u lovištima, te održavanje biološke ravnoteže na dobrobit cjelokupne zajednice”.

Nakon usvajanja izvješća predsjednika, te usvajanju izvješća uslijedilo je i usvajnje Programa rada i Financijskog plana za 2023. godinu.

Nastavilo  se sa najzanimljivijom točkom današnje sjednice. Sva dosadašnja tijela su dobila razrješnice, i prišlo se izboru novog vodstva. Ovaj puta kao jedini kandidat jednoglasno je izabran Vlado Kireta, koji će sa izabranim  dopredsjednicima, Ivicom Pučkom i Milkom Prpićem po peti put voditi savez kroz naredne 4 godine. Naravno izbrani su novi Izvršni i Nadzorni odbor arbitražni i stegovni sud te zastupnici u Skupštini Hrvatskog lovačkog saveza.

Na kraju službenog dijela sjednice novi predsjednik Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije uručio je posebne zahvalnice lovcima koji su obilježili 50 godina ”staža” u lovstvu.

Boris Savić

FOTOGALERIJA


Ispis   E-mail