LU “Lještarka” Kraljevčani 15.10.2017.

Petrinja, Kraljevčani- Sezona se polako zahuktava i po prvi put dobivam poziv iz udruge kroz čije san lovište prolazio stotinu puta. Radi se LU” Lještarka" Kraljevčani, koja zadnjih dvadeset godina gospodari sa 8000 hektara raznovrsne i vrlo zanimljive lovne površine. Samo lovište je zapravo na idealnom položaju, na jugu završava na obroncima Zrinske gore, i prostire se do prvih većih naselja na Banovini.

Sama povijest udruge je puno duža , i počinje davne 1945. godne, kao ”Lještarka ” Jabukovac i do Domovinskog rata gospodari sa preko 12000 hektara lovne površine sa 274 člana.

Kraljevčani doživljavaju najbrutalniji početak rata na ovim područjima. Tome je kumovala i prva upotreba ”Oklopa” tj. tenkova u Domovinskom ratu od strane JNA i pobunjenih Srba, na naselje koje nije bilo branjeno. Selo zajedno sa okolnim okolna naseljima je sravnjeno sa zemljom, a preživjelo stanovništo provelo cijeli ratu u progonstvu. Oluja, povratak na spaljena ognjišta, i 1997. godine se sastaje dvadesatak lovaca i bivših članova i  donosi odluku o aktiviranju LU ”Lještarka ” Jabukovac, da bi prije tri godine konačno naziv promjenjen u današnji .Danas udrugu vodi nedavno izabrani predsjednik Joso Lauš uz pomoć dopredsjenika udruge Ivice Hercega, tajnika Velizara Milanovića., dok je lovnik Josip Kupina. Udruga trenutno broji 70 članova, uključujući 10-tak pridruženih.

 

Udruga ima vlastiti lovački  objekt, koji osim dijela za druženje koji je napravljen od dva velika kontejnera , ima novu rasjecaonu mesa te novu hladnjaču za čuvanje divljačine.

Maglu smo ostavili  Sisku i i dočekao nas je prekrasan jesenji dan koji na Banovini ima posebnu draž. Predsjednik Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke  županije Vlado Kireta predao je prigodan poklon Josi Laušu, nakon čega je usjiedilo piće dobrodošlice i obilan doručak. Na prigodan način uručivanjem odlikovanja HLS-a odlikovanim članovima, i prigodnim govorom o povijesti udruge, završio je obavezni, formalni dio doji se odnosio na 20-godišnjicu udruge, te je uslijedilo podjela lovaca na štandt i prigon, još kratak naputak o sigurnosti u lovu i sve je spremno za pokret. Nakon nešto duže vožnje dolazimo do sela Tremušnjak, zatvara se stari put i ležerni lov uz prekrasno vrijeme može početi. Praktički istog trenutak čuju se psi u šumi niže nas, i to traje praktički cijeli lov, uz pomicanje lijevo desno,vrlo blizu štandta ali iz grmlja svinje nisu izlazile. Povremeni pucnjevi , samo su potvrdili moje razmišljanje da će danas loviti samo prigon.

Sve završava nakon nekoliko sati, bez događanja na štandtu. Povratak u lovačku kuću  i saznajemo da je lov ipak potvrđen. Odstreljeno je nekoliko divljih svinja i lijepi vepar.

Počast divljači, zajednička fotografija, i nastavljamo za stolom, kojeg se ne bi posramila niti veća svadba, gulaš, odojak, janjetina uz obaveznu muziku. Na kraju lijep dan, ugodno društvo i povrda spoznaje da je ipak još malo rano za pravi lov na divlje svinje.(Boris Savić)

 


Ispis   E-mail