Lov na blagdan Sveta tri kralja 2017. u LU ”Hrvatski dragovoljac”

Novo Selo Glinsko- Pravi ulaz u Novu godinu, naravno lovačku, je sada već 12. puta po redu tradicionalni lov na Sveta tri kralja, koju organizira LU ” Hrvatski dragovoljac”.

Ovaj lov, je već odavno prešao granice Hrvatske, tako da je i ove godine dobar dio gostiju i iz inozemstva, pretežno iz Slovenije.

Kao i svake godine, broj poziva je ograničen , i to ne zbog samog lova, nego limitiranog prostora, za veselicu nakon lova.

Ove godine, polarne temeperature, koje su zaledile Hrvatsku, nisu promijenile ništa u odzivu za ovaj lov. U skupini lovaca, uvijek prisutan, ujedno član ”Hrvatskog dragovoljca” general Mladen Markač, dok je na jutarnjem postrojavanju među lovcima bio je i i Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, inače i sam lovac, a tu su naravno bili predstavnici  Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije, predsjednik Vlado Kireta i njegov zamjenik Ivica Pučko. a na lovačkoj veselici se pridružio  i gradonačelnik Gline, Stjepan Kostanjević.

Prisutne  lovce , pozdravio je predsjednik Udruge, Vlado Rožanković, koji je ispred sedamdesetak članova, poželio dobrodošlicu i dobru kob svim gostima, te uz pomoć lovnika Davora Puškarića, podijelio lovce u grupe i dao osnovne naznake budućeg lova, koji će se odvijati na dijelu zvanom ” Janaf”, kao stvorenom za ovakav lov.

 

Samo da podsjetimo, LU ” Hrvatsk dragovoljac” , osnovan je u progonstvu , daleke 1993. godine u Sisku, i odmah poslije oslobađanja Hrvatske preuzima lovište III/129 Glinsko Novo Selo površine cca 6000 hektara, s kojim uspješno upravlja do donas.

Uslijedio je odlazak do najbliže točke lovnog dijela lovišto i  naporno hodanje do štandta na temperaturama ispod 10 C, koje su pod jakim sjevercem koji nije prestajao povremeno, bar subjektino padale i na -20 C.

Lov je potrajao preko dva sata, taman do granica izdržljivosti lovaca i pasa. Odstreljena su dva komada divljih svinja, lov uspješno potvrđen, i uslijedio je nastavak u lovačkoj kući uz ručak, tamburaše i krštenje mladog lovca, čiji je uspjeh bio tim veći jer je odstrelio jednog od samo dva primjerka.

Zabava koja se uz pjesmu nastavila do kasno u noć, samo je potvrdila vrijednost ovakvih lovova, gdje je najmanje bitan rezultat samog lova.(Boris Savić)

 

 

 


Ispis   E-mail