LD ”Prepelica” Mahovo, blagdanski lov na divlje svinje 29.12.2017.godine

Sisak,Mahovo-Nakon organizacije predblagdanskog lova u u organizaciji LD ”Prepelica ” Mahovo, ništa više neće biti isto. ”Letvica” je podignuta jako visoko, i bit će vrlo teško približiti se u bilo kojem segmentu uspješnosti ovog događaja.

Po drugi put ova udruga poziva na ovakav, pozivni lov, prvenstveno za goste i ovaj put je vrlo težak zadatak uspješno obavljen.

Sve je počelo u petak 29.12.2017. godine,okupljanjem gostiju kod lovačke kuće u Mahovu.

Dimenzija lova se mogla procijeniti po mnoštvu parkiranih automobila, koji su i dalje stizali. Dolazak pred kuću, i već je poprilična gužva. Prijava i upis za lov, također, poduži red. Usput primjećujem niz poznatih lica i i svi sa iščekivanjem očekuju ovaj , slobodno mogu reći lovački događaj godine na ovim prostorima.

”Prepelica ” Mahovo već se iskazala kao izvrstan organizator poljskih lovova, pripremnih i izlučnih natjecanja u lovu na stinu divljač, ali ovo je sasvim drugačija priča. Bladganski lov na divlje svinje, u lovištu gdje od cca 6000 hektara, šumoviti dijelovi, gdje se može zadržati i naći crna divljač pokrivaju jedva nekoliko stotina hektara, tako da i sam sa iščekivanjem očekujem rezultate lova i organizacijska rješenja.

U isto vrijeme u lovačkoj kući i ispred nje sve teče po kao podmazano, velika gužva, ali  već ispred kuće lonci sa kobasicama, čajem, kavom, hrpa kutija sa pecivom a iza kuće  iznenađenje dana, vol na ražnju.

Naravno da prilikom organizacije ovolikog broja ljudi, sve ide malo sporije, ali zastoja nema.

Doručak je obavljen, upisi također i slijedi postrojavanje. Među prisutnim lovcima primjećujem i samozatajnog generala Mladen Markača, Ivu Žinića, župana Sisačko-moslavačkog, njegovog zamjenika Romana Rosavca, i cijeli niz pripadnika lovačkog i političkog života županije.

 

Prisutnima se sa pozdravima i blagdanskim čestitkama obratio pokretačka sila ove udruge, njezin predsjednik Mario Šarec, a nakon njega Vlado Kireta, predsjednik Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije i Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavački.

Organizaciju i podjelu u broje grupe obavili su lovnici udruge Hrvoje Crneković i Danijel Matijević, zaključujući popis evidentiranih lovaca na 182 upisana lovca i počinje transport lovaca na lovno područje. Manji dio vozila , mahom terenci kreću u pravcu lovnog dijela, a za one koji to nisu mogli, organizator je pipremio nekoliko velikih traktora sa prikolicama, koji su lovce dovezli kroz žitko i ljepljivo posavsko blato gotovo do samog štanta. Uslijedilo je razvlačenje lovaca, gotovo 150 je zatvorilo lovni dio, dijelom nasipom,a dijelom uz odvodne kanale. Gotovo trenutno javljanje pasa i uz učestalu pucnjavu, lov je počeo . Brzi završetak prvog dijela prigona i nastavak, i za dva i pol sata, sve se smiruje. Gotovo istog  trenutka dolaze traktori  i počinje izvlačenje i prikupljanje odstreljene divljači.

Lovci kreću prema lovačkoj kuću, za sat vreme i ulov je dopremljen, i još za dana je dana počast divljači uz čestitke uspješnim strijelcima. Uslijedio je još zahtjevniji dio ovog lova, lovački ručak. Gotovo 200 ljudi je našlo mjesto u relativno skučenom prostoru, poslužen je lovački gulaš, nakon njega vol sa ražnja, i sve uz muziku već dobro zagrijanih tamburaša. Naravno slavlje je potrajalo do kasno u noć. I na kraju jedna mala, niz godina gotovo neprimjetna udruga, pokazala se kako se i na relativno siromašnom području crne divljači, može organizirati, uspješan, siguran i ugodan lov. U svakom slučaju ovo će biti jako teško nadmašiti. Siguran  sam da će se nagodinu, kako je obećao Mario Šarec, predsjednik udruge na isti datum 29.12.2018. godine , za ovaj lov tražiti ”karta” više.  (Boris Savić)

 


Ispis   E-mail