Lov na Sveta tri kralja 2018. LU ”Hrvatski dragovoljac”

Glina-Tradicionalni lov na Sveta tri kralja, održan je po 13-ti put u organizaciji lovačke udruge ”Hrvatski dragovoljac”.

Prošle godine je na ovaj datum bila temperatura koja se u ovom lovištu spustila na minus 13 stupnjeva, uz jaku buru, da bi ove godine bila nevjerojatnih 17 stupnjeva.

Odaziv, sukladno pozivima, ove godine bio je nešto manji, budući da je ograničavajući faktor za ovaj lov, ograničenost raspoloživih mjesta unutar lovačke kuće za najvažniji dio lova a to je vrhunska lovačka zabava sa kojom završi svaki ovakav lov.

Okupljanje i već je gužva na parkiralištu. Primjećujem promjenu od prošle godine, asfaltirana je pristupna cesta lovačkoj kući, što je za zimskih dana, predstavljalo ozbiljan problem.

Obavezni doručak, uz domaće kobasice i već vidim puno poznatih lica, od Sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, do Stjepana Kostanjevića , gradonačelnika Gline. Nedostaje general Mladen Markač, ali čujemo iz objektivnih razloga, naime pokvario mu se automobil na putu prema lovištu.

Sve ide prilično ležerno uz puno smijeha i prisjećanja iz prošlih lovova.

Upis završava, konstatira se prisutvo 60-tak lovaca i postrojavamo se ispred lovačke kuće. Predsjednik udruge Vlado Rožanković, uz pomoć lovnika Ivice Puškarića, obratio se pristunim lovcima i zaželio uspješan lov, ovaj put na drugom dijelu lovišta. Prisutne lovce pozdravio je Stjepan Kostanjević, zaželjevši im dobru kob.

Do sada se naime lovio dio lovišta pod nazivom ”Naftovod” koji je sa lakoćom primao velik broj lovaca, no ove godine, radi vrlo blatnog terena, a i radi male promjene , lovio se rubni dio lovišta, ovaj put brdsko-šumskog karaktera.

Duža vožnja, i dolazimo na sam kraj Novog Sela Glinskog, ostavljamo automobile, i slijedi postavljanje lovaca u štant oblika potkove.

Prekrasan dan, posušio je šumu i lišće, tako da se i samo kretanje divljači uočavalo puno lakše nego inače. Lov je počeo odmah, i uz kraća mirna razdoblja potrajao dva sata, sasvim dovoljno se upiše lijep rezultat.

Iznenadilo me i bogatstvo srneće divljači, te veliki broj lisica, što je potvrdilio i uspjeh prošlogodišnjih oralnih cijepljenja iz zraka i pratktično iskorjenjivanje bjesnoće u ovim krajevima. U svakom slućaju , dobar potencijal za obvezne lovove na štetočine koji slijede u veljači.

Polako se vraćamo prema lovačkoj kući, vrijeme je nevjerojatno toplo za ovaj dio godine i najtraženiji artikal kod vozila je obična voda.

Dok se još pakiramo, terenac sa odstreljenom divljači već prolazi pored nas.

Povratak u lovačku kuću, počast divljači, Vlado Rožanković predaje sretnim strijelcima grančice a župan Ivo Žinić, zatvara lov sa obećanjem pomoći ovoj vrijednoj udruzi.

Kao što se i pričalo od samog jutra, lov je nastavljen za bogatom trpezom, dobrim tamburašima i pozivom za slijedeću godinu, za koju se planiraju još poneka iznenađenja.(Boris Savić)

::::::::FOTOGALERIJA::::::::