Dan sa lovcima ”Jelen” Novska 21.1.2018.

Novska- Zapad Slavonije ili istočni dio Sisačko-moslavačke županije, potpuno svejedno, u Novsku uvijek volim doći, a kada je još lov u pitanju nema puno premišljanja.

Kraj je sezona lova na divlje svinje prigonom i svi su pomalo umorni. Sezona ove godine traje puna četiri mjeseca, ali svejedno još nekoliko preostalih lovova jedva čekam.

Poziv je stigao od Miroslava Vidakovića, predsjednika Nadzornog odbora Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije, nekadašnjeg predsjednika "Jelen” Novska, a prije svega dragog prijatelja.

Večer prije, proučavam prognozu i ne sluti na dobro, kiša i mogući snijeg, no odustajanja nema.

Cijelu noć, slaba slinava kiša, ujutro magla, brzo putovanje po autocesti i za nešto više od pola sata sam u Novskoj.

Vidaković me dočekao, selimo stvari i njegov terenac i krećemo na zborno mjesto. Samo da podsjetim, radi se o velikoj udruzi koja broje preko 150 lovaca, i gospodari sa dva lovišta Muratovica i Novsko Brdo, ukupne površine gotovo 15000 hektara.

Na zbornom mjestu dočekuje nas Mijo Ungar lovnik grupe grupe Novsko  Brdo, ujedno i današnji vođa lova.

Vrijeme se opet kvari, na zbornom mjestu na kojem se okupilo 40-tak lovaca, opet počinje kiša, tako da pada brzi dogovor, nešto lovaca ipak ide u lov na fazane, a 32 lovca u lov na divlje svinje.

Počinje malo duža vožnja do dijela Novskog Brda kojeg ćemo pokušat uspješno zatvorit, i opet sve jača kiša, ovaj put pravi jesenski pljusak.

Prigovaranja nema,  svi oblače kišnu odjeću i nastavljamo pješice.

Usprkos kiši koja uporno namače opremu i oružje, iznova me oduševljava ovo prelijepo brdsko lovište, strmih padina, starih šuma ,ispresjecano potocima.

Postavljamo se u dogovorenom jarku uz potok, taman na spoju branjevine i rijetke šume. Pogon kreće odmah po postavljanju štanta, i odmah nekoliko pucnjeva i što je najvažnije, prestaje kiša i lov odmah postaje ljepši.

Sve skupa traje nešto više od sat vremena, i kako saznajemo na povratku ipak sa odstrijelom.

Slijedi kraća vožnja  i dolazimo do jedne od nekoliko lijepih nadstrešnica kojim ovo lovište obiluje. Vatra, lovački gablec i pojavljuje se i sunce.

Naravno , odaje se počast divljači i lov završava.. Ugodan lov i još ljepši lovački razgovori uz vatru u lovištu. Sve u svemu, dan za poželjet i uz pozdrav ....”vidimo se na otvorenju slijedeće sezone”.... povratak u sunčani Sisak u danu u kojem su se smijenila četiri godišnja doba .(Boris Savić)

:::::FOTOGALERIJA::::::


Ispis   E-mail