Uspješan lov na divlje svinje u Rosuljama

Novosti 2015 Hitova: 3130

Hrvatska Kostajnica-I opet smo na Banovini. Poziv iz LU ”Naretak” u lov na divlje svinje se ne odbija .Ovaj put je domaćin Lovna grupa Rosulje.

Vrlo hladno jutro, na prilazu Kostajnici, termometar pokazuje -7, još i magla, ali čim smo se spustili do samog grada, pojavljuje se sunce. Pogled na Unu fascinira, baš svaka grančica je obučena u inje, još da je malo snijega i vrijeme bi bilo pravo prosinačko.

Kratka vožnja od centra prema Hrvatskoj Dubici, i nakon nekoliko kilometara , uz samu cestu nalazi se lovačka kuća LG Rosulje.

Domaćini su, u skladu sa dobrim običajima, pripremili veću količinu toplih napitaka, i još se samo čekaju i zadnji lovci.

Naravno, tu je neumorni Milko Prpić, predsjednik Udruge.

Uz priču i topli čaj, saznajem i detalje današnjeg lova. Predviđen je dio lovišta iza same lovačke kuće, veličine samo 800 sa 400 metara, gdje se očekuje dobar ulov.

Postrojavanje, uvodna riječa Milka Prpić sa težištem na sigurnost lova , uvod u današnji lov koji je ukratko objasnio Josip Slabinjac, lovnik društva, podjela 30-tak lovaca u dvije grupe koje trebaju zatvoriti zamišljenu potkovu i polako krećemo na određena mjesta.

 

Taman sam mislio da me očekuje lagana šetnja, kada odmah iza lovačke kuće nagib kojeg se ne bi posramila ni slovenska lovišta. Tih nekoliko stotina metara bilo je dovoljno da se potroši pripremljena zaliha energije.

Lovni dio vrlo interesantan, iako naslonjen na prometnicu i naselje, radi se o zapuštenoj šumi, koja se polako ali sigurno pretvara u prašumu. Štandt se nije praktički ni razvukao do kraja i već počinje.

Preglasavanje pasa iz nekoliko smjerova, ubrzo počinje i pucnjava  i to se polako prenosi na sve strane. Mali zastoj i opet. I tako nekoliko puta, i nakon sat i pol , sve se utišava.

Kratko spuštanje, ovaj put bez problema i već pred lovačku kuću počinje stizati prva odstrijeljena divljač.

Za sat vremena sva divljač je izvučena, a zadnji dolaze Milko Prpić i Josip Slabinjac, koji su usput pokupili i cestovne znakove ”Lov u tijeku”.

Krasan lov, obilje divljači, uspješan odstrijel  10-tak divljih svinja, ručak, i povratak kući ”za dana”, što je inače, vrlo rijedak slučaj.

Uz sve komplimente domaćinima i dogovor za slijedeći put. I opet prekrasna Una, a na radiju čujem da je ovo jedan od rijetkih dijelova Hrvatske koji je danas bio pod suncem.(Boris Savić)

 

Ispis
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd