Lov na divlje svinje u LD ”Jelen” Novska

Novska- Lovci LD ”Jelen” Novska su također otvorili ovogodišnju sezonu grupnih lovova na divlje svinje prigonom.

Dan ranije, nevrijeme koje je dobar dio Hrvatske zabijelio , a o količinama kiše da ne govorimo, nije obećavao ugodan lov.

Subota, svitanje, lagana kiša u Sisku, do Novske nema promjene vremena. Okupljanje, popis lovaca, i dogovor. Oko 70 lovaca što domaćih, što gostiju, uputilo se prema dijelu lovišta gdje će se danas odvijati lov.

Nakon lovačkog doručka u jednom od niza lovačkih objekata kojim raspolaže ova udruga, uslijedilo je postrojavanje i pozdravna riječ Franje Rukavine, predsjednika društva, koji je svim prisutnim lovcima zaželio lijep lov i lovačko druženje.

Riječ preuzima Mijo Ungar, lovnik lovne grupe Novsko brdo,koji zajedno sa predsjednikom zatvara prilično kompliciran i kompleksan teren.

Brigu oko mene, preuzima dobar prijatelj Miroslav Vidaković, član Izvršnog odbora lovačkog saveza sisačko-moslavačke županije, kojeg je na mjestu predsjednika udruge naslijedio Franjo Rukavina, zajedno zatvaramo prilično visok, naporan za penjanje ali vrlo pregledni dio lovišta.

Svatko odlazi na svoju stranu, u međuvremenu sumorno ,vlažno vrijeme pretvorilo se u prekrasani suhi i sunčani kasno jesenski dan.

Težak teren, strma brda i duboki jarci, i polako završavamo svaki na svojoj poziciji.

Teško je dočarati jesenski ugođaj novljanskih šuma, ali to me samo podsjetilo , zašto svaki put sa zadovoljstvom prihvaćam poziv u ovo lovište.

Prvih sat vremena ne događa se praktički ništa, pogon se nosi sa teškim terenom, no povremeni pucnjevi se čuju, što u ovakvom lovu uvijek znači uspjeh.

Vrijeme protiče i ritam lova ostaje isti. Nakon nekoliko sati lovni dio je gotov. Slijedi duža vožnja do nove lovačke kuće Lovne grupe Novsko brdo u Kozaricama, mjestu koje je također teško nastradalo u Domovinskom ratu, prolazak kroz Trokut, još jedno podsjećanje na teške žrtve koje je ovaj kraj proživio i stižemo do lovačke kuće.

Lovci se polako okupljaju i štreka se polako puni. Tradcionalne vatre sa strane štreke, i konačno lijepa pokazna štreka, i davanje posljednje počasti divljači.

Lijep završetak, još ljepšeg lovačkog dana uz tradicionalnu slavonsku gostoljubivost domaćima i pozdrava do slijedeće prilike.(Boris Savić)