Lov za kraj godine u LD ”Jelen” Divuša

Dvor, Divuša-Blagdanski lovovi tradicija su u Hrvatskoj. Iznimka nije niti LD ” Jelen” Divuša, koja je nekoliko dana prije Božića organizirala jedan takav lov.

Južina koja je u Sisku u subotu digla temperaturu na 14 stupnjeva, nije se osjetila na južnim i zapadnim padinama Zrinske gore, snijega je još uvijek bilo 20-tak centimetara, uz temeperaturu koja se cijeli dan nije dizala iznad nule.

Okupljanje , standardno u lovačkoj kući u Divuši.

Kako doznajem od predsjednika udruge Nikole Mlađenovića, za danas su odabrali dosta udaljeni dio lovišta koji se vrlo rijetko lovi , uz samu ”suhu” granicu sa BiH. Inače ove godine udruga bilježi rast članova tako da je trenutno brojka stala na 90 članova. I da podsjetimo udruga gospodari sa dva bogata i raznovrsna lovišta ukupne površine 20 000 hektara.

Na prozivci ukupno 36 lovaca, sa nekoliko gostiju. Vozimo se prema Dvoru, skrećeno prema Glini i u Vanićima nastavljamo kroz šumu , dulja vožnja po zaleđenom šumskom putu i dolazimo na mjesto lova. Lovnik Ivica Mlađenović mi kaže da smo nepuna 2 kilometra od granice sa BiH.

Još jedno postrojavanje, prigon je ostao iza nas, podjela na dva štanta i krećemo kroz još uvijek čvrsti snijeg i usput postavljamo štant. Za to vrijeme od stane BiH već odjekuje pucnjava i lavež pasa. ..”Bosanci” već love.. , upućuje me voditelj štanta Zvonimir Knežević, ostavljajući me na dobro odabranom mjestu, uz napomenu da ”pripazima i sa leđa”....

Gotovo odmah počinje glasanje pasa, ubrzo i pucnjava, i nakon nekog vremena počinju se mješati zvukovi prigona iz BiH sa našim. Lov je potrajao taman koliko je trebalo, nešto više od dva i pol sata. I već je tu Quad koji prikljuplja divljač odstreljenu na našem, štandtu. Povratak do vozila, kraća vožnja do lovačke vatre, gdje se kuhaju kobasice, a za to vrijeme ostatak lovaca doprema ostatak divljači.

Sve ide prilično brzo s obzirom na teški dio lovišta, mali broj lovaca i snijeg koji nije olakšavao ovaj dio lova.

Uspjeh više nego dobar, na dlaku je položeno preko 20 divljih svinja, izvrstan uspjeh s obzirom na mali broj lovaca za ovakav lov.

Počast divljači za dana i u samom lovištu. i još je ostalo lovačko krštenje člana udruge koji je u prošlom lovu za početak lovačke karijere odstrijelio dvije divlje svinje.

Povratak za Sisak, i dolazak na proljetne temperature a, snijegu koji nas jutros ispratio u lov ni traga.

Boris Savić

::::FOTOGALERIJA::::


Ispis   E-mail